Basistraining specifieke angst

Deze training is ontwikkeld voor mensen die last hebben van angstige gevoelens binnen specifieke situaties.

Dit kan gaan om: 

 • Rijangst
 • Angst bij de dokter
 • Angst bij de tandarts
 • Hoogtevrees
 • Angst op drukke plaatsen
 • Angst in de winkel
 • Claustrofobie
 • Angst voor dieren zoals honden, katten, spinnen, vogels …
 • Smetvrees
 • Angst in de lift
 • Vliegangst
 • Angst in het openbaar vervoer zoals bus, tram, trein

De training bestaat uit 7 gesprekken waarin we samen aan de slag gaan om gevoelens van angst en paniek, welke zich voordoen in een bepaalde situatie,  te verminderen.

Na elk gesprek worden een aantal opdrachten aangeboden om thuis over na te denken of te oefenen. Hierdoor is het een actief en intensief traject, waardoor je nog steviger in je schoenen komt te staan.

Wat leer je in deze training?

Tijdens deze 7 gesprekken leer je stap voor stap omgaan met een specifieke situatie zodat je deze in de toekomst met rust kunt benaderen en je ze bijgevolg niet meer hoeft te vermijden.

Het einde van de training sta je op het trainingsniveau: Ik leer stap voor stap.

Als jij nog verder wilt werken aan het loswerken van deze gevoelens, kan je inschrijven voor de verdiepingscursus. Het afronden van deze cursus staat voor het trainingsniveau: Ik kan het en het is nog een beetje spannend.

Alle gesprekken vinden individueel, via face to face contact, plaats in de praktijk te Turnhout.

Het zeven stappenplan

Eerste gesprek: intake

Hier vormen we een duidelijk beeld van de struikelblok waar jij momenteel tegenaan loopt. Verder wordt uitgediept of er bepaalde indicaties zijn welke mogelijk het traject in de weg kunnen staan. Wanneer dit het geval is, wordt dit steeds met je besproken op het einde van dit gesprek en eventuele verdere mogelijkheden samen bekeken.

Tweede gesprek: Angst leren (her)kennen

In dit gesprek leer je hoe angst werkt in het lichaam en de hersenen. Je gaat met een aantal praktische oefeningen naar huis waarmee je controle leert krijgen over deze gevoelens.

Derde gesprek: Doelen bepalen

Geen weg zonder doel. Daarom zoomen we in het derde gesprek dieper in op het doel en gaan op zoek naar krachten en resources welke je kunnen helpen dit doel stap voor stap te bereiken.

Vierde gesprek: De rivier van verandering (omgaan met weerstand)

Tijdens dit gesprek leer je meer over wat er gebeurt in de hersenen wanneer we dingen willen veranderen en wat maakt dat dit soms zo moeilijk is. Je krijgt meer inzicht hoe je met weerstand kunt omgaan en er wordt een mentaal instrument aangereikt dat je kan helpen bij je groeiproces.

Vijfde gesprek: Stilstaan bij het moment, hier en nu

Je leert de signalen van je lichaam nog beter (her)kennen en krijgt oefeningen aangeboden welke je kunnen helpen nog meer rust te vinden. Er wordt gebruik gemaakt van een combinatie van relaxatieoefeningen, Ericksoniaanse hypnotherapie en mindfulness.

Zesde gesprek: Face the tiger

In deze sessie gaan we aan de slag met oefeningen uit EMDR en IEMT om de gevoelens van angst los te werken.

Zevende gesprek: Bekijken wat nog nodig is

We overlopen het afgelopen traject, bekijken waar je staat op weg naar je doel. Onderzoeken wat nog nodig is om dichter bij je doel te komen. Eventueel worden extra kracht– en hulpbronnen geïnstalleerd.

Trainingsniveau

Bij de trainingen werkt Yoeka met verschillende trainingsniveaus. Deze basistraining behoort tot het niveau: ik leer stap voor stap. Dit wil zeggen dat je op het einde van de training bekend met de werking van angst in het lichaam en de hersenen. Daarnaast beschik je over handvatten en inzichten om hiermee om te gaan. Zo vormt deze training een stevige basis bij het onder controle krijgen van angstige gevoelens.

Thuis oefenen en het geleerde verder implementeren is nog nodig om verder te groeien op weg naar je doel.

In de verdiepingscursus werken we verder rond gedachten en angst voor de angst. Hier kan gebruik gemaakt worden van Virtual Reality om onzekerheden en twijfels weg te nemen. Na de verdiepingscursus behaal je het trainingsniveau: Ik kan het en het is nog spannend. Dit wil zeggen dat je nog meer vertrouwen en geloof hebt in je eigen kunnen. De zaken uit de basiscursus worden verder uitgediept en je krijgt nog meer inzicht in processen en mogelijkheden om je doel te bereiken.

Over het algemeen is deze training een actief en intensief traject waar we op relatief korte tijd aan de slag gaan met het tot rust brengen van angstige gevoelens. Er worden handvatten en oefeningen aangereikt waarmee je thuis verder aan de slag kunt. Door de psycho educatie die doorheen de training geweven zit, worden principes duidelijk zodat je binnen deze principes creatief aan de slag kunt met het zoeken naar methoden die voor jou passen.

Voorwaarden tot deelname

Om te kunnen deelnemen aan deze training dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Twijfel je of je in aanmerking komt, neem dan contact op via onderstaand contactformulier.

 • Je bent minstens 15 jaar oud
 • Je ervaart gevoelens van angst in een specifieke situatie
 • Je bent in de mogelijkheid om over deze gevoelens in gesprek te gaan
 • Je bent in het verleden niet blootgesteld aan langdurige traumatische ervaringen zoals bv geweld, misbruik of andere. Er zijn met andere woorden geen indicaties naar onderliggend trauma.
 • Je hebt geloof en vertrouwen dat je zelf een positieve invloed kunt uitoefenen op deze gevoelens
 • Je bent bereid je open te stellen voor verschillende vormen van therapie en oefeningen zijnde: oplossingsgerichte cognitieve systemische gesprekstherapie, EMDR, IEMT, Ericksoniaanse hypnotherapie, relaxatieoefeningen, mindfulness
 • Je beschikt thuis over voldoende tijd om met oefeningen aan de slag te gaan. Reken hierbij op gemiddeld 15-30 minuten per dag
 • Je bent gemotiveerd en enthousiast om de training te starten en kunt op regelmatige basis (ongeveer 2 wekelijks) op gesprek komen.
 • Als je een diagnose hebt, neem dan eerst contact op via onderstaand contactformulier of plan een afspraak voor een  kennismakingsgesprek. Zo kan op voorhand bekeken worden of je voor deze training in aanmerking komt. De kosten van het kennismakingsgesprek worden in mindering gebracht bij inschrijving voor de cursus indien dit gesprek voldoende de inhoud van het intakegesprek overlapt.
 • De gesprekken vinden plaats in de praktijk te Turnhout, je dient in de mogelijkheid te zijn om ter plaatse te komen.

Ik voldoe aan de voorwaarden tot deelname en wens me in te schrijven voor de basistraining specifieke angst.

Kostprijs

Werkboek training specifieke angst

Voor de volledige training van 7 gesprekken betaal je in totaal slechts 240€.

Het werkboek dat gevolgd wordt in deze training kost 15 €. In totaal heeft het meer dan 60 pagina’s en bevat het een duidelijk overzicht van de structuur van de training, heldere afbeeldingen, werkbladen, notitiepagina’s en een aantal extra oefeningen die niet tijdens de gesprekken aan bod komen.

Ja ik ben overtuigd dat deze training iets voor mij is en wens me in te schrijven

Contactformulier

   wpChatIcon